Pitonakos torsion

L’altre dia, badant per casa, em va caure a les mans un manual de l’any 77 de Patrice de Bellefon titulat L’alpinisme. L’havia tingut oblidat en un prestatge i la curiositat per les fotos de tios escalant V+ en cletes em va poder. Han pasat uns quants anys i tot i que l’edició que tenia a les mans era del 1987, la majoria dels “catxarros” que fem serveir avui dia no hi surten.
.
Sí que fa un recorregut extens per moltes tècniques que l’escalada moderna ha oblidat completament. Algunes per obsoletes, però d’altres, com per exemple tota la teoria de la torsió dels pitons, simplement per desidia, perquè cada vegada són més els escaladors autodidactes i, suposo, que perquè des dels 80, els tascons, els friends i altres meravelles d’alta tecnologia han desplaçat els pitons al fons dels calaixos i de les motxilles d’estar per casa.
.
Resumint, la idea és que està físicament demostrat que un pitó emplaçat a la roca treballa millor si la força que s’hi aplica és de torsió, que no pas per l’efecte de palanca. Això explica la forma dels pitons, que moltes vegades donem per feta, sense pensar que està pensada per acoseguir aquesta torsió en fissures amb diferent angle respecte de l’horitzontal.
.
Explicar la teoria a base de dibuixets m’ha resultat molt més fàcil que fer-ho en llenguatge escrit. De manera que si a algú encara li queda algun dubte, aquí “il professore” tòxic li resoldrà –sempre que sigui humanament possible–.
.
.
Dues cosetes abans que algú se m'avanci:
A. Els universals treballen en torsió en la majoria de fissures. B. Òbviament, hi ha molts pitons que queden “bé” en posicions que no són les descrites, que una cosa és la teoria i l’altra, la pràctica. O sigui que, agafeu els martells i, ala, a fotre-li castanya fins que canti un là major.

7 garlantes:

PGB { 30/9/08 00:34 }
i jo pensant que sempre treballaven a palanca... que equivocat que estava!

Mira, no aniràs mai al llit sense aprendre una cosa nova :) Ara quan vegi un pitó ben posat pq treballi bé a torsió... me n'enfiaré més encara! ;D

Ara ja començo a fiar-me'n :P
Marieta { 30/9/08 08:48 }
uei...ta bé, interessant. No tenia ni idea (aquest món em queda lluuuuny, lluuuuuny). Interessant, no obstant.
Bullarolas { 30/9/08 09:04 }
Jooer, sou uns atxes!!

PGB, a palanca, tot sovint, també treballen molt bé. Ara, a l'hora d'aguantar un bon saque, millor a trsió. De tota manera, si no ets tu qui el posa, mai les tindràs totes!!

Marieta... et comença interessant i qualsevol dia canvies les sèries al plafó de'n Salva, pel martellaco i els estreps... agghhh!!! sacrilegi!!!!
TRanki { 30/9/08 16:56 }
juer tiu..la de claus que he posat ( a la paret ..heheh) i ami havia considerat això...

De fet fins i tot vaig flipar amb una altre consell del TINO ÑUÑES en que esxplicava que en una fissura horitzontal es posaven els pitons horitzontals ( no els verticals que tu ensenyes) AMB EL CAP MIRANT AVALL de cara a que en cas de caiguda el cap "recolza" sobre la pedra i aguanta més ( DESNIVEL)...ho vaig flipar perquè normalment com que molts pitons queden dificils de mosquetonejar o en falcar.los els "llaces" amb el cap mirant AMUNT (dóna la sensació que en cas de tracció i escanyament del cap amb el cordino, la bagueta s'hagi de "escórrer" menys...)

Clau, clavar, escorrer...brrrrrrr...pitofuckingonthelegde...

pd guapissima la afoto electrobuguifuxardera !!!
Jaumegrimp { 30/9/08 16:57 }
Quan parles de torsió et refereixes a torsionar el clau? si és així, no es debilita amb la torsió?
Bullarolas { 1/10/08 00:15 }
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Bullarolas { 1/10/08 00:31 }
M'havia enrotllat com una persiana, total que así no se hacen las cosas..

Bous, us explico el que diu l'amic Bellefón. Sempre els he posat de la manera que considerava que quedarien millor i només he sacat sobre pitons fent artifo, o sigui que..

De tota manera, Jaumegrimp, suposo que per petar un pitó amb una força de torsió potser has de fer un saque que igualment l'arrencaria, no? no sé per què, però em sembla que millor no provar-ho... ;)

Saps què, transcric el que diu l'amic Patrice (que, d'altra banda, si voleu, el podeu considerar com el que volgueu, sí o no, la qüestió és que s'explica amb claredat):

"és très important que un pitó treballi amb el màxim d'efficacitté: l'esforç que realitza sobre ell una tracció, és a dir, una caiguda, ha de crear un efecte de torsió entre la fulla i l'ull". I aleshores explica el mateix que els dibus del post.

Per cert que, perdoneu-me, però llegint el post del Tranki m'he adonat que l'havia cgada amb els noms del pitons, que van a la inversa del tipus de fissura per les quals estan pensats... ja sé que això no em dóna massa.. credibilitat, però

Ufffffffff! m'estic liant, o què? TTTranki, l'has encertada:

...pitonfuckingonthelegde...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...