Let’s turf, baby!



L’escalada hivernal als nostres Pirineus és com d’estar per casa. No és que amb això pretengui que és una cosa fàcil i a l’abast de qualsevol. Ni molt menys. Cal, com a mínim, estar en forma. Si a més tenim un pèl de pràctica/experiència en aquest art del cutrisme que és pujar per cascades, canals o tàpies a mig glaçar, doncs millor.
I precisament sobre tot això tracta la història que vam viure menda i l’amic Karki ara fa un parell de mesos sobre les empalagoses pendents esquiables de Vaquèira. Nosaltres érem just per sobre de tot allò, de tota aquella petoleïa d’anoracs norfeis de colorins, crits idiotes, monitores amb bouquet i remonteros amb mala folla. Per sobre, al petit pany de paret que forma el Bassibé per sobre del Pla de Beret, amb l’objectiu d’encetar-hi una línia de gel mínimament interessant.



Però com que aquest ha estat, fins no fa gaire, un hivern de poca neu, la cosa es va quedar en un mixte tirant a tètric que amb un pèl més de neu probablement es quedarà en una ascensió més aviat fàcil. Sense neu, no obstant, l’escalada esdevé un passa com puguis i no t’entretinguis ni tan sols a queixar-te perquè la cosa no millorarà: concentrat pirinenc en estat pur.
D’aquí el nom d’aquesta petita goulotte completament desequipada. “Del turfing”, que, segons en Karki, fora del món dels camps de golf i les curses de cavalls, significa l’acció de clavar els piolets en l’herba i la molsa congelades degut a la falta de gel. Un tipus d’escalada que, de fet, practiquem al Pirineu des dels albors de l’escalada hivernal.





30 garlantes:

Anònim { 29/3/11 18:52 }
Una qüestió sobre restauració de vies.

Cada vegada que em plantejo fer una restauració no puc deixar de pensar com es pot arribar a interpretar. Aniré al gra, aquets passat dissabte varem repetir la TIM a la paret oest de Sant Jeroni, com se sap es la xemeneia mes llarga de Montserrat, les dues primeras tirades estan netes de qualsevol punt de assegurament, a excepció de la reunió entremig de la primera i la segona, i que habitualment es salta, es la tercera vegada que la feia i en va passar per el cap que potser fora prudent e interessant renovar les reunions, son de burils en un estat deplorable, la restauració es faria amb dos parabolts inox amb anella i un tercer sense, a les tres reunions que es fan (la primera a uns 40 mts la segona a uns 40 metres mes i la darrera quan ja se surt de la xemeneia).

Volia conèixer la teva opinió per saber si conta o no amb la aprovació de la part critica però coherent que, crec, representes.

Salut

Antoni
Bullarolas { 29/3/11 19:27 }
Hola Antoni,

Gràcies per les molèsties. Em pots trobar a dbruga@gmail.com per qualsevol cosa.

De tota manera ja que m'ho planteges aquí, personalment em sembla que qualsevol restauració que provi de respectar el material emplaçat en la primera ascensió és legítima, sobretot en clàssiques que de tant en tant es visiten. És probable que la TiM de Sant Jeroni no tingués burins després de la primera. En tot cas hi són des de fa una pila d'anys i no crec que sigui mala idea restaurar-los tal i com descrius. Jo et demanaria que deixéssiu el material antic com a testimoni històric de l'escalada al país i que no afegíssiu més expansions de les que hi ha en els llargs.

gràcies de nou
paca { 29/3/11 19:53 }
Haviam Antoni:Els burils de la via...TENEN ANELLA? no oi?,doncs au!,ja saps que has de fer...

(Aquesta puta mania de posar anelles per rapelar en llocs d^aventura es aberrant...senyors:igual que s`ha de saber pujar,s`ha de saber baixar!!!!)
Anònim { 29/3/11 20:33 }
Home, lo de l'anella és una tonteria, la super pendulada que hauries de fer per baixar de la segona reunió seria interesant...
Lo de deixar el material antic com a testimoni pot portar a algun descontent a endur-se els bolts i desmantelar-ho. Si no deixes res vell...
El que repeteixi aquesta via JA hauria de saber on es fica, a una TIM. Anar de reunió a reunió ja dona informació del que èren capacos els TIM.

En Paca té raó amb lo de si saps pujar has de saber baixar. Si hagues fet falta deixo els meus dos millors mosquetons, que valen menys que un cubata a segons quins antros molts tenen falera a freqüentar...Tu mateix, un cubata o les orelles,... cony de puteros...

Tim Robbins el Petate...
Anònim { 29/3/11 20:37 }
Gracies Sr. Clotet. Ara em queda mes clar, m'has ajudat a dissipar qualsevol dubte. Ja la restaura un altre.

Antoni
Cesc { 29/3/11 20:39 }
aqui està l'ho maco, trobar-se material.
Si es perfora amb respecte, et respecten.
Cesc { 29/3/11 20:41 }
Collons Paca, ja las espantant
paca { 29/3/11 22:22 }
...Ell mateix reconeix que l`ha feta 3 vegades...i encara està viu!...qui collons demana una restauració?
Antoni:fes el que vulguis!...menys anomenar senyor a qui no ho és.
Anònim { 30/3/11 12:26 }
Antoni....fes lo que tu consideris,no entenc perque preguntas a gent que fan lo que els hi surt del collons,seguramente es per que tens mes ética ella.
Al teu criteri company...baja dos el paca i el bullas per donar condeno.
Anònim { 30/3/11 12:32 }
Second try(corrector ortografic apanyol)
Antoni....fes lo que tu consideris,no entenc perque preguntas a gent que fan lo que els hi surt del collons,segurament es per que tens mes ética que ells.
Al teu criteri company...vaja dos el paca i el bullas per donar consells....tela

30/3/11 12:26
Pekas { 30/3/11 12:59 }
Sense voler entrar en la polémica que es discuteix per aqui dalt...

Si que puc dir-te que el "matojo-tuling" :-)))es una técnica utilitzada de forma habitual per un servidor, en alguna situació molt precaria i en moments de la vida un tanto "desconcertantes".. per alló de "quién me mandará a mí meterme en este fregao".. ;-)))

De totes formes... felicitats per la overtura.. perqué té molt bona pinta.. ( "turfing" apart.. ;-))

Per la Pirena de l'any que ve ja sé que puc fer mentres
"descanso".. amb la de díes que estem per allí dalt. :-)))
Rainbow { 30/3/11 16:34 }
Let's turfing!! i la diversió!!!! eh, que me'n dius? molt xulo el video!
Jaumegrimp { 30/3/11 16:47 }
Toni,
quan vulguis t'acompanyo a reequipar les reunions, amb anelles o sense!
paca { 30/3/11 18:38 }
sr anonim: ..."no se perque preguntes agent que fan lo que els hi surt dels collons..." OBRIN VIERS PROPIES,NO ALTERANT LES DELS ALTRES!!!! potser t`has descuidat no?
...der fet " feiem " lo que voliem...fins que ha aparagut una REGULACIÓ (que explica com s`ha de restaurar o obrir) per culpa de re-equipaments mal fets!
"vaja dos el paca i el bullas..."
vaja dos que? que no podem tenir la nostra opinió? mira xaval anonim: 35 vies obertes+300 repeticions a Montserrat (aprox)m`aval pen per poder opinar no?

ANTONI:Jo no dic el que has de fer!(deu-nos enguard!!) només et vaig dir la meva opinió que,per cert, no hem vas demanar...adreçat al comité de re-equipaments de Montserrat,allà t`informaran com fer-ho be.salut ,escalades i identificació!
Anònim { 30/3/11 19:31 }
Estimat paca,a part de obrir "asesinando lo imposible" exactament 35 vies,ara tambe donas consells de com fer les coses?
La ética lo millor es practicarla...
I si tambe tens complexe de mosso,demandan el DNI i la identificaccio,ho tens clar col.lega...TURURU...
I per cert lo de lluir CV esta molt be....jo tambe el tinc i li enseño las meus fills,que están molt orgullosos....tres expes a Nepal,1al karakorum,yosemite,alps ,vies obertes en montserrat que ni sommiaries fer EN LLIURE,etc...pero si no el tingues et pensas que no podría opinar..?

Anonim
Bullarolas { 30/3/11 19:39 }
Iepa!!!!

que no arribi la sang al riu...;)

Pekas,
Merci! La millor forma de descansar és manxar-li encara més !!! O sigui que a descansar!! ( i dormir potser que ho deixem per quan no hi hagi manera de fer front a l'artritis!!!!

Gràcies a tu tb Rainbow, si tot fos clavar els piolos a l'herba!!

Antoni, en Paca dóna una opinió: potser no cal que les R siguin rapelables. Decideixe-ho tu mateix, però tira-ho endavant, home! La TiM és una via increïble i absolutament única mentre conservi la seva essència (aventura i risc, penso).

Als anònims: An1. escrius tan malament que no t'entenia a la primera, però dubto que passis per l'estreta xemeneia desplomada de la TiM, de manera que "al igual" que diuen.
An2. gràcies per la traducció brasiñol-català. Es feia imprescindible!

Robbins,
se m'escapa alguna cosa però sí, baixar sense anelles a les erres, també és possible...

Salut i tibamenta a granel
paca { 30/3/11 20:36 }
SR ANONIM:NO DONC CONSELLS,EXPRESO OPINIONS. LO QUE ES TRIST ES TENIR FILLS AMB UN PARE ANONIM...
paca { 30/3/11 20:47 }
SR ANONIM:et demano disculpes,m`he pasat.perdonam.
Anònim { 30/3/11 23:47 }
(sóc un altre anònim)

Home, tenir fills amb un pare anònim... si et passa això llavors és que no tens fills, quina paradoxa, no??

Bé, es que no m'he pogut resistir. Però el meu comentari no va adreçat a alimentar aquesta polèmica, sinó a crear-ne una altra:

Jo el que volia dir és sobre la Pirena. Això sí que hauria d'estar prohibit. Vaja, més que prohibit, hauria de ser delicte. Això de la Pirena és una enganyifa, i ens intenten vendre la moto amb el rotllo ecològic, que bonic, que bucòlic, i quin esperit, i la veritat és que res més lluny de la veritat. Si despotriquem dels anoracs norfeis que corren per Vaquèira, també hauriem de despotricar de tota la caravana de Pirena. La de mal que fan a la muntanya i la de mentides que es maquillen per fer somriure la gent que està amorrada davant la tele veient l'espectacle.
I no critico l'esport (tinc un molt bon amic que és dels pioners d'aquest esport a Espanya), ni critico gratuïtament (hi he treballat, a Pirena, així em va caure la vena dels ulls), sinó que critico el sr. capità Enciam i tota la parafernàlia que du darrera seu, que el que menys els importa és la muntanya i els gossos. Aquest paio va muntar Pirena perquè tenia contactes a TV3 (de quan feia l'Oliana Molls i coses així), i tot i que al principi era una cursa maca, en que els mushers vivien una autèntica aventura amb la neu, el temps, l'orientació, etc, ja fa anys que és una màquina de fer espectacle i negoci, amb trapitxeos amb els patrocinadors, corredors vetats si no cauen bé a l'amo, corredors estrangers contractats per donar una mica de nivell a la cosa, xerrades al costat del foc encés enmig de la neu ¡¡amb benzina!!, i "contractació" (explotació, vaja) de voluntaris del món de la muntanya, que treballen gratis el primer any i ja venen "aclimatats"...

M'he quedat a gust, eh... Bé, uns critiquen Vaquèira (i jo el primer), i jo critico Pirena, apa: "o follem tots o la puta al riu".

Pekas: no et conec, no tinc res en contra teu, es clar. Tampoc no passa res per treballar a Pirena, tots ens hem de guanyar les garrofes, i més en temps de crisi. Però almenys sapiguem com ens les guanyem!

Pere.
paca { 31/3/11 06:55 }
...doncs a mi m`agrada pirena si estâ ben re-equipada amb anelles...
PGB { 31/3/11 09:46 }
Collons, quin follón no? xD

Boníssim el video Dani, sembla que us esteu apuntant tots a la moda: Parce, Paca, Pelut, abans el Kletterer, el Quimi, ara tu... hehe mola mola! És més divertit :D

Percert, vaig coincidir amb l'Edu i la seva companya a principis de Gener a Margalef, dona-li records!
Bullarolas { 31/3/11 13:47 }
Se va avé un follón... que deia aquell..

Merci PGB, comentem la jugada un dia d'aquests, quan ja no se't resisteixin ni els 8as !)

Sobre la Pirena ja no m'estranya res del que expliques, Pere, tot i que tampoc tinc info directa. Sempre es poden fer les coses millor i sense un bon màrketing aquestes coses no tiren. NO ho justifico. La tele destrossa tot el que toca, és com el rei Midas però a la inversa. Ho converteix tot en merda, perquè tele és sinònim de calers. Al capità enciam tampoc no el conec.
Rainbow { 31/3/11 13:57 }
Jua, jua, jua....... si esteu davant de l'ordinador vol dir que no esteu escalant!!! Pringats!
Cesc { 31/3/11 19:41 }
iepa, que acabo d'arribar ara mateix d'escalar.
Bullas, jo el gel n'hi pels cubates, però mol bé la activitat.

carai quin merder s'ha originat amb una pregunta.

Foteu-li caaaaaaaaaaaaanya.
Amadeu { 2/4/11 00:09 }
Oi tant,quin merder! je,je
La Tim va estar molts anys sense expansions.Seria interesant deixarla com la van deixar els Tim.Llavors seria molt estimulant repetirla.
Respecte les anelles:no molen gens! amb lo agradable que es trobarse unes bagues de regal!
Visca el debat!
Amadeu
Anònim { 2/4/11 10:27 }
Els TIM, com molts de la seva època eren valents, clar que si, però no eren ni beneits ni suïcides. Aquesta TIM en concret es va obrir en diversos intents i per assegurar-se a part de pitons, tallaven tacos de fusta “just in time”, nano talla un tros de 40 cm, per altra banda feien servir en xemeneies un invent semblant al cric de un camió (un aparell amb un cargol que podien expandir fins deixar-li-ho ben falcat a banda i banda. Les aperturas de la època eren festes multitudinàries, anaven a col•laborar un munt de persones amb el que la logística de cordes i altres estris la tenien garantida. Clar que no van fer servi expansions, entre altres coses perquè casi o gens es coneixien, però eren experts en falcar troncs, pedres, etc.
Avui en dia escalem de manera molt diferent, quan la vaig repetir amb el fill de un dels aperturistes i li varen comentar va preguntar que quans dies havíem estat.

Fi de la polèmica, a partir d’ara faré el que la consciencia en dicti, a mes aquesta via dels que tant opinen no la fet ni la farà cap d’ells.

Antoni
paca { 3/4/11 11:01 }
...Jo l`he feta al 94 i 98...t`aconsello que la restauris segons les normes de la regulació,no segons lo que et dicti la conciencia...bona feina!!
Anònim { 3/4/11 20:53 }
Paca ,ETS un oessat amb el teu historial...la ves fer en lliure??
Antoni fes lo que et digui la teva consciencia ,que tal com parles es molt mes prudent i sensata que aquesta parella de bocamolls...Paca el estil tambe es important..
El anónimo d,abans que tambe es despedeix...anim Antoni
paca { 3/4/11 21:08 }
Anonim: Mai sabrás si la he fet en lliure o no...
L `educació es més inportant que l`estil.Mola que tinguis aquesta fixació en mi,motiva!,la proxima via que obri,te la dedicaré amb un bon nom...llàstima que no la podràs repetir (no tens el meu grau)
oessat que es?
Pekas { 4/4/11 13:04 }
Por "alusiones"...;-)))
Pere.. porto unes cuantes Pirenas treballan... i sense saver a que et refereixes... estic segur que si ens coneixexim i parlessim devant d'una birra, arribariem a la mateixa conclusió sobre la Pirena actualment... i a lo millor podries entendre una mica més perque continuo a la Pirena..
( de fet aquest any no vaig poder anar... :-(((( i es cert.. la Pirena ja no es una carrera.. es un negoci... com tantes altres coses... lo bo.. que dona molta feina a un munt de gent durant un mes a l'any... Prefereixo currar a la Pirena que en altres coses...
:-))))

Sobre el Capità ençiam... no ens enganyem... un "aguililla" dels bisness... i actualment... president de Amnistia Internacional a Catalunya... :-OOOO

Pues eso... encantado de aclararte ( o a quién quiera ) dudas y secretos varios sobre la Pirena...

Y sobre todo...mejor me largo a trepar un rato... ;-)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...