No comments

L'únic tram fàcil de la via Alba, a Bagasses, no passa de IV. Fins ara era l'únic tram equipat de forma natural de tota la via, amb quatre o cinc pitons i un pont de roca. Recentment la via s'ha reequipat, per segona vegada, ja, en la seva història. I el resultat és aquest que veieu a les fotos.

Chikipark Bagasses?








15 garlantes:

Anònim { 14/2/13 11:07 }
Un cop més la pedra és la víctima de la nostra ignorància. No hem aprés res al llarg dels darrers 30 anys.
En altres àmbits relacionats amb el medi ambient hem anat progressant.
S'han fet depuradores, es fan restriccions per no interferir la nidificació d'espècies sensibles etc. En l'escalada ho estem fent a l'inrevés i en lloc d'intentar afectar-la el mínim amb anclatges fixos, hem fet al "Sr. Parabolt" amo i senyor del medi rocós, malgrat tenir al mercat material mòbil molt eficient; i amb l'afegit que estem col·locant moltes més assegurànces que no pas a principis dels 80 amb l'aparició de l'escalada esportiva. Serà per allò que ens venen que l'escalada ha d'esser "super-segura"?. El colofó a tot aixó queda rubricat amb "sprays" de colors, perquè el bolts estan tant junts que ens perdem.
Resumint, que si no canviem d'actitud i deixem descansar una mica els taladros, anem camí del col·lapse, i no tingueu cap dubte que la massificació, tant de gent com de vies, ens portara de cap a prohibicions i restriccions.
LAMENTABLE
edunz { 14/2/13 13:08 }
lamentable

i si. Domesticar la paret - freqüentacions - regulacions

axioma ja poc refutable

ara, els qui venen material d'escalada i guies encantats de quanta més gent escali millor.. l'imparablespiral dels diners

d'aquí poc el més interessant de les vies serà trobar informació de com van ser obertes en origen, i què n'ha quedat
paca { 14/2/13 13:44 }
...doncs a mí hem sembla molt bé,la seguretat per d`amunt de tot...
Albert { 14/2/13 13:56 }
Em sembla que alguns d'aquests parabolts ja porten temps a la paret.
El que és molt recent és el reequipament de la Quo Vadis. El canvi que s'ha fet a la via és radical, i no estem parlant de canviar pitons per parabolts. Allà directament s'ha equipat una via nova sobre una via que es feia molt poc.
lete { 14/2/13 18:50 }
Realment lamentable tot plegat.
Cesc { 14/2/13 19:01 }
això passa quan hom porta molt de temps sense freqüentar un indret i al tornar-hi la sorpresa es esgarrifosa.
Educar o prohibir, prohibir o educar.
Vist lo vist, o no s'enteren o no volen apendre.
Qui som nosaltres per prohibir ?, peró nosaltres si que som els que podem escombrar la ferralla i tot plegat es un embolic si el que ens agrada es grimpar.
Que fem ?, som uns conformistes ?.
Malauradament hi ha molta barba blanca, trepans i anys d'experiencia que no han servit de res.
Tenim que deixar d'escalar per no veure com degenera la cosa ?

No, no i no.
paca { 14/2/13 22:01 }
...a...hem sembla collonut!,fora seguros cutres i visca l`expansió! tothom té dret a fer la via del Alba,no més morts a Terradets!!
Xavi { 16/2/13 13:55 }
Bah, això que expliques no és res.
Res que no es pugui arreglar amb un bon serrutxo.
Anònim { 18/2/13 00:19 }
Nosaltres ho tenim clar, per exemple a Montserrat tenim 2.462 vies que ningú escala per la falta de segurs, el mal estat dels mateixos o per el propi desconeixement d'elles, proposem que tota via que en deu anys no es repeteixi desde el seu inici , quan es va obrir sense tenir un mínim de tres repeticions, sigui o ve restaurada o anul·lada per crear una nova via acord amb la actualitat.
No té sentit que existeixin aquest tipus de vies abandonades, tot equipador o aperturista hauria de responsabilitzarse dels deu primers anys de la seva via.
Cesc { 18/2/13 12:02 }
Amb tot el carinyo Paca, ara t'haurem de dir Jaume-Jensen ?.

Sense carinyo n'hi respecte pel Anonim, fotet el trepant al ................
Juanill { 18/2/13 20:05 }
Si es tinguessin que ficar tots a mà aquests parabolts altre gall ens cantaria... com a Yosemite. Potser caldria deixar-se cauré un dia per Medi Ambient i proposar-los alguna coseta... com la prohibició del "taladro" que espanta la flora, la fauna (especialment els pardals i altres ocellots rupícoles) i fereix pedres que tenen milions d'anys ... ;-). Qui no plora no mama.
quiet { 19/2/13 09:55 }
Estic d'acord amb l'Anònim del 18/02..PERO PERQUÈ ESPERAR DEU ANYS?

De fet és un plaç excessiu i hi ha moltes persones que en aquest plaç poden inclús abandonar la escalada degut a la manca de vies al seu nivell.

SIMPLEMENT el que caldria fer és que es reequipessin TOTES les vies a MOontserrat, i aixó tothom podria gaudir-les amb comoditat i seguretat.

Personalment crec fins i tot, que aquelles vies en que un no es veiés amb cor hauria d'0estar autoritzat a posar-hi els seguros que necessités i si algú creu que li sobren doncs que no els xapés.

Si creuieu que l'excés de ferro és contraproduent a la vosxtra èticam, no tebniu perquè imposar-lo. NOMËS CALDRIA fer una escala de RISC establerta amb els colors dels parabolts...VERD els de CADA METRE, els de cada dos metres BLAU, els de cada SIS VERMELL i els de cada DEU NEGRE...i si sou tant valents no en xapeu cap.

AL ROCO HE VIST QUE ËS AIXÍ, i ningú s'emprenya...no toques la presa que no vols i ja puja grau...i ningú es mata...
Anònim { 19/2/13 19:01 }
Anònim i Quiet,

Les vostre paraules, em sap greu ser tan directe però és el que hi ha, destil·len una ignorància difícil de contestar. Us recomano vivament llegir clàssics de la història de l'alpinisme i l'escalada com ara Cassin, Bonatti, Messner, Terray, Rebuffat, entre moltíssim d'altres a veure si així, ampliant la vostra cultura vertical, podeu redreçar tanta tonteria sense cap i peus.

Salut i cultura

bull'n'roll
paca { 20/2/13 10:46 }
CESC:que no hem coneixes? era ironia!...però ets l`únic que has reaccionat.Quantes més chapes de més,menys gasto a la botiga!

Us sorprendría les vies que es repeteixen a Montserrat,hi ni ha que ni amb parabolt cada 2 metres tindrieu ous a fer-les...

La Santbeneadictes quans anys fa que no es fa?
Pekas { 6/3/13 16:49 }
Totalment d'accord amb el primer post i amb el segón de Edunz... Es lamentable.. i a pesar del paso de los años.. no hem aprés res... :-( (el texte "Quiet" comparant amb l'escalada al roco aixi ho demostra... :-( a menys que estigui escrit amb tono "irónico-festivo")

Crec que lamentable es queda curt... :-(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...