De pops i culets. Integral Chop Suey al Montgròs

Integral Chop suey a la paret SE del Montgròs, Montserrat

Això del Montgròs, més que una nova via va ser una integral. Primer, perquè de la mateixa manera que ja ho va fer la Ying-yang fa una pila d’anys, la Chop suey aprofita el primer llarg de la Griviola. Però és que, a més, la Chop suey vertaderament s’acaba a la gran cova del Montgròs, després d’un centenar de metres trepidants, sobre una roca impecable en tres llargs que m’atreveixo a qualificar d’excepcionals, com ho és, de fet, tota la Mole.

La Chop suey arriba al cim per un nou traçat, el de la variant de sortida “El salt del pop” (100 mts. MD), un divertimento anecdòtic després d’un dia d’escalada per la Griviola. Un servidor no es va poder estar d’experimetar una sortida “diferent” i la cosa va quedar tan rodona que després de dibuixar-ne la ressenya la variant de sortida va quedar en silenci a lespera d’un desenllaç que l’acabés de completar. I el desenllaç es diu Chop suey i té un sabor que val la pena tastar.

Al jardí penjat de la Griviola s’hi està de meravella. És una d’aquelles reunions increïbles que conviden a quedar-s-hi una estona sense moure ni un dit, en silenci, formant part de la paret. Del jardí estant, la roca és impecable: un regal per als sentits. Les preses, minúscules, ens fan escalar amb una lleugera tendència a la dreta, en diagonal. Un plom ens convidarà a aturar-nos, però si tirem pel dret i estem forts, és probable que ens poguem acostar una mica més al primer dels 14 parabolts que trobarem a tota la via.

La cosa torna a anar de salts. Només començar, la llastreta on recolzava el peu cedeix. Caig sobre el jardí i m’escolo entre dues alzines fins que la corda m’atura. Som-hi que no ha estat res. Que aquí hi he vingut a fer el pop perquè magrada el mar i no la piscina.

Un pèl més amunt no em queda altre remei que tirar d’estreps. Són quatre o cinc passos d’estrep, molt estirats però còmodes perquè la paret no va més enllà de la vertical, tirant de ganxos i algun plom ja col·locat i d’altres per col·locar. De seguida, una sortideta en lliure més aviat fàcil que et porta, confiat, fins a sota d’un petit desplom. Els metres que venen a continuació són una delícia per als sentits. Les preses van apareixent una rere l’altra obligant-nos a encadenar una sèrie de passos molt atlètics, tot i que és probable que la cosa es quedi en un molt difícil “amb ambient”.

El terreny, desplomat, és més impressionant que difícil i de seguida arribem al gran còdol sobre el qual muntarem reunió. Els darrers metres d’aquest llarg són finíssims. Un parabolt convida a fer un A0 antològic. La presa, però, encara que minúscula, hi és.

El tercer llarg de la integral, navega per un mar de conglomerat especialíssim, al bell mig d’aquest esperonet que formen els canalons de la Griviola i la Ying-yang. En una ziga-zaga de dreta a esquerra, mirarem de progressar pel terreny més lògic. Algunes preses de tamany considerable ens poden portar a un carreró sense sortida. Tirant amunt, corregint, desgrimpant... Sense pressa anirem trobant el camí i és possible que haguem de fer algun pas d’estreps. La paret, però, és verticalíssima i això ens tornarà a permetre allargar al màxim els passos, estalviar ferralla i probar de nou més moviments en lliure.

La cosa es fa llarga i un cop assolim una petita balma, ja només queda un desplomet fins a la reunió. És potent, però un parell de preses bones ens ajudaran a vèncer el pas.

El següent tram, el que ens portarà a la cova, és menys vertical, malgrat que a la sortida ens reserva un desplom amb poca presa on haurem de manxar-li si no volem acabar fent un parell d’A0s.

Des de la gran cova, sala d’estar amb vistes per a les cabres o més aviat urinari públic dels maleïts hervivors, flanquegem seguint el traçat de la Griviola uns tres metres. De seguida afrontem la placa pel bell mig, emplaçant un parell de friends en alguns dels forats que ens ofereix. Un cop superada, escalem amb tendència a l’esquerra, fins a situar-nos dins el canaló que cau directament sobre la reunió de la cova. Aquí hi ha un pont de roca testimonial, només per donar moral. La cosa tomba i en un tres i no res ens plantem sobre una llastra característica on caldrà muntar la reunió.

Per superar el desplom, força pronunciat, haurem de preparar els tentacles i centrar-nos en el fantàstic merlet que en marca la sortida. El que s’imagini cadascú per motivar-se, és una qüestió personal. Fem el salt del pop, dinàmic a dues mans, i un cop aconseguim posar-nos al damunt del merlet, la cosa fins al cim ja és un passeig, una altra delícia montserratina per als sentits.

4 garlantes:

Anònim { 17/5/10 14:39 }
hey, alerta amb les regulacions.

crec que per obrir aquí calia "permís"...jo no la publicitaria massa...
Anònim { 17/5/10 15:52 }
La via és del 2007!)
Anònim { 17/5/10 18:52 }
aaaaahhhh...vaaaaleee...ara me'n recordo!

Ok ok!!!!
Mohawk { 24/10/10 18:30 }
Ei Bullas!

Ahir vam fer la Ying-Yang (per fi). Molt guapa i assequible (venint de qui ve la via). La vam voler rapelar per tornar a pujar per l'Estrella Polar, però feia més "S" del que ens pensàvem i vam decidir buscar la R de la Griviola. Vam flipar bastant pel que ara t'explicaré, a veure si tu ens saps traure del dubte, ja que coneixes millor la paret que nosaltres...

Doncs al costat (5 metres) de l'última reunió de la YingYang (esquerra, mirant la paret) hi havia una reunió amb dos bolts (un amb anella). Suposo que deu ser la R5 de la Griviola. Vam rapelar recte abaix per una de les canaletes. Als 30 metres dins d'una bauma vam trobar una reunió amb 3 burils vells i 50 metres més abaix un buril molt fet pols... i torna a remuntar la corda perquè allí no hi ha ni rastre de bolts...

Jo vaig fer la Griviola fa molts anys i no recordo un llarg tan vertical i mirant les teves ressenyes tampoc em quadra amb la Griviola. Així és que entre aquesta i la Ying-Yang hi ha una via / intent molt vell, en saps alguna cosa?

També l'últim llarg de la YingYang està reequipat amb bolts inox, a vegades l'espàrrec sense xapa i un amb xapa ¿? ¿? ¿? És el llarg de IIIº... una cosa una mica estranya. Alguna idea?

Si em vols comentar via mail, el tens al perfil del meu blog, i si vols et passo la ressenya que he fet, per si ho vols veure més clar...

Vinga mestre, merci per tot!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...