El ya eterno debate

El alfa y el omega de la escalada parece ser un ya eterno debate sobre el uso del taladro y sus dificultades intrínsecas. En Desnivel la maquinaria del márqueting sugería reabrirlo de nuevo como forma de mantener / entretener / incrementar el público asiduo de la revista de escalada virtual más consultada por estos lares.

Llegan los calores y la peña se busca buenas sombras allende los mares. Las yemas de los dedos se endurecen y frente a la pantalla quedamos solamente unos pocos. El debate ha resucitado alterando la paz virtual de este nuestro pequeño mundillo y excitando los ánimos que otrora parecían aletargados. Se veía venir. Los calores llegan y con ellos las bajas pasiones -en todos los sentidos.

Lo que nos ocupa es la derivada de una carta escrita por Jesús Vallés. Y la carta es, a su vez, la derivada de un estropicio: el uso de un taladro en una tapia pirenaica pisando un itinerario anterior. Como casi siempre, el taladro y sus andanzas terminan por invadir la esfera personal. Lo que debiera ser sereno y razonado se convierte en una tertulia de ojo que te meto la cerveza por sombrero y ven, ven que te espero con la broca del 12.

No digo más. Se llega a todo el meollo con cuatro clicks:

al artículo detonante, a la respuesta previsible por parte de un sector tocado por lo personal en el asunto, al ágora donde por un módico precio (tener conexión ADSL) todos pueden gritar y a algunas de las primeras reacciones sobre el terreno fruto de los tiempos que corren.

El debate se hace eterno y prueba de ello es que dicho foro no ha llegado a los extremos de ocasiones anteriores. Algunos dirán que el tema no interesa y que cada cual sigue haciendo lo que le viene en gana, a mano, a máquina, a martillo, a base de una variadísima gama de empotradores o incluso a pelo. Un servidor se inclina por pensar (es solo cuestión de meterle ilusión y de ver el baso medio lleno y no al revés) que todo lo debatido hasta el momento en foros, artículos y demás ha sido de utilidad para el colectivo.

Ha servido para algo, aunque solo sea clarificando las posiciones. Después del debate, sin lugar a duda, los friquis del parabolt han suavizado sus opiniones y aunque muchos no lleguemos hasta donde nos gustaría y seamos amantes de los dichosos espárragos de acero inoxidable, ha quedado meridianamente claro que el clean es lo más, seas practicante voluntario, arrastrante por sorpresa o mero observador de azañas ajenas.

3 garlantes:

Anònim { 14/8/09 00:15 }
Bona raó que tens. Jo també intento mantenir-me al marge de totes aquests foros que hi ha per internet, però t'asseguro que últimament (i vull dir en els darrers tres o quatre anys) començo a veure autèntiques barbàries amb l'us excesiu del taladro i el parabolt. Sembla com si volguesim convertir l'escalada en un "esport" hiper segur quan en realitat tots sabem que no ho és, volem transformar la roca que no ens és possible escalar a base de posar-hi parabolts. Jo sempre he pensat que l'expansió s'ha de moderar i que s'ha de frenar aquest impuls de foradar ara que fer-ho no ens suposa cap esforç. L'ús del taladro ha de ser per aconseguir colocar més bé (i vull dir estrategicament millor) les assegurances, no per colocar-ne més i entenent sempre que s'obre per baix. A mi sempre m'havien dit: -Mira, quan s'obra per baix es coloquen els espits on pots i com pots-. Coi! doncs ara que tenim taladro intentem posar-los més bé. He deixat d'obrir moltes vies (durant molts anys) per falta de taladro per que sinó havia d'expansionar massa, ara que en tinc, m'hi estic aventurant i esforçant els màxim per que així coloco els necessaris i queda molt millor.
Tot i aquesta filosofada, la gent del gatell fàcil no ho entent i, el més bonic de tot és deixar el teu nom per la posteritat, que tothom et digui que ets molt bo, que la via és molt xula (encara que sigui ramposa i herbosa peò amb molts parabolts), penjar unes fotos estupendes al blog, i finalment, no importa xafar una clàssica dels anys 50 o 60 sempre i quan sigui pel bé de la seguretat.
Amb aquesta idea, l'escalada té un gran futur i amb uns grans defensor.
Possiblement, ara diran que sóc un purista, un talibàn,un integrista i blablabla, però sé que el que pensen com jo estàn escalant vies de veritat i passan-s'ho teta posant caxarrillos i no perdent el temps (aquí com estic fent jo) intentant fer veure als qui realment ho necessiten de com s'haurien de fer les coses.
Així que, bona nit i passiu bé.

Lluís Parcerisa.

PD: eh!i de bon rotllo.
TRanki { 14/8/09 09:05 }
Iepa Bulles!!!

Des dels vespres a la Soleia tot això queda molt avall..allà on les persones són humanes, amb defectes i virtuts humanes...no sé...

Sempre hi haurà gent per tot, els uns torracollons, els altres més visionaris, els uns vagos i sense mires, els altres estrictes i que fan bona feina equipan allà on es pot fer respectant altres vies...

Som com la gent...de fet SOM GENT...

Hi ha una frase del BOSS al desnivel..allò de FER_SE GRAN EN L'ALPINISME ÉS UN ART...és la que té més sentit de tot plegat...!!!

Els uns haurien de entendre que la seva època ja ha passat i que les coses de vegades canvies i evolucionen, i els altres que fer-se gran i perdre facultats no implica adaptar l'esport a la seva senilitat...

Igalment crec que la ESPECIALITZACIÓ i el tancament de MENT és un aspecte que duu a tot això...si la penya s'ho passés pipa fent bloc, trepant esportiva, fent via llarga equpada o desequipada, solos i psico..i coneixessin ( cadascú en el seu nivell), les virtuts, els valors i l¡etica de cada disciplina crec que estariem més capacitats per decidir què i on...

És el problema de la humantat, la manca de coneixement i informació ens limita i ens tanca de ment respecte a les altres visions...

El perfeccionisme, la vanitat i l'"economització" de la escalada són l'arrel de aquets garbuix ( que d'altra banda també ha existit sempre)...ahir llegia com en Cassin va córrer en silenci perdamunt de una via de Tedescos, despitonant el segon per evitar que els avancéssin i així amb la jugada aconseguir una primera...guai no?

Bé bow...a veure si algun dia ens deixem caure per Agulles..i fem EL QUE PODEM, que és el que fa tothom ( en definitiva...)

Salut i força al canut...
Bullarolas { 14/8/09 14:11 }
No sé si és més talibà el que demana estalviar bateria o el que defensa l'escalada hipersegura. És cert que cada disciplina és un món i que convé passejar-se i fer de tot per entendre que la convivència és un dret del tot recomanable. Els problemes sorgeixen i alteren el personal quan una cosa trepitja a l'altra, tot i ser també complicat decidir quan una modalitat trepitja el terreny de les altres i quan no ho fa.
És difícil posar-se d'acord, però crec que el debat (obert des de fa temps, però accentuat per internet) ha ajudat a que molta gent rebés una informació que d'altra banda no rebia.

Crec, per exemple, que avui mateix som una majoria els que entenem que un reequipament no pot afegir expansions. O que és preferible que una nova via no trepitgi el traçat d'una escalada ja existent.

Per mi el gest de'n Josep Escruela modificant la via Cristina és interessant i es basa en la informació rebuda de les crítiques més o menys constructives i de tot el debat obert.

Però millor estar en algun diedre dels Piris posant "cacharritos". Ja m'agradaria. ...o dels Alps, o al ianqui, o al Troll.... somiar encara no ens ho han prohibit, no?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...