Essències montserratines VI

Paret dels Patriarques, via Alfanhui

"Industrias y andanzas de Alfanhui" és una novel·leta fantàstica escrita el 1951 per Rafel Sánchez Ferlosio. En els anys més foscos de l’espanya franquista, quan la Falange ja no era la predilecta de Franco i els tecnòcrates de l’Opus Dei anaven ocupant la majoria dels ministeris del règim, Sánchez Ferlosio es va atrevir amb aquest conte màgic que narra la història d’Alfanhui, un nen que un dia escriu un alfabet inintel·ligible i decideix deixar d’anar a l’escola. Decideix prendre per ell mateix les decisions que afecten la seva vida, sense comptar amb els adults, construïnt una realitat màgica al seu voltant.

L’Antonio García Picazo es va reservar aquest secret a Las más bellas ascensiones. De fet, li hauríem de preguntar si la novel·la de Ferlosio té alguna cosa a veure amb aquest esperó aeri, màgic i pulcre que és la verticalíssima via Alfanhui.

Una restauració exemplar

L’essència d’avui és una de les moltes restauracions exemplars que proliferen a Montserrat i a moltes altres tàpies del país. La majoria, però, passen desapercebudes, tot i ser apreciades pels escaladors que els escalen. Passen desapercebudes, tot i que farien justícia a la professió de “reequipador”, molt malmesa per gent sense escrúpols i amb molta facilitat per disparar parabolts amb el trepant.

Alguns pensareu que em contradic. Potser sí; però és absolutament cert que l’Alfanhui necessitava una restauració. A la meitat del tercer llarg, per exemple, una desena de metres que originàriament s’escalaven amb alguna punta de clau, potser algun ganxo i segurament amb algun plom (A2), s’ha acabat convertint en una potent sortida en lliure (li posem 6a?). Hi ha canto, però et deixa col·locat en una posició estranyíssima que t’obliga a fer un canvi de mans per arribar a caçar un pitó, uns metres més amunt. Amb als tascons i els friends allà no hi fas res i a les guies no hi diu res.

Quan ets allà, o te la jugues o baixes. I després que un munt de cordades decidissin jugar-se-la, el resultat van ser els dos últims burils de l’Ae, abans de la sortida en lliure, petats. Algú hi va deixar un plom. Més tard, una cordada preprada, ja, amb l’espitador, conscient, segurament, que el pas era cada vegada més complicat, hi va emplaçar un espit.

En la restauració actual, que alterna parabolts amb l’equipament original respectant en la mesura del possible l’essència buscada en la primera ascensió, hi han emplaçat un parabolt. Caure ja no fa tanta cagarel·la i això, després de pensar-t-ho un parell de vegades, convida a tirar milles fins al pitó salvador.

La resta, un passeig radicalment disfrutón. Una bavaressa per somiar i una aresta finíssima esquitxada de passos de violí suspesos sobre el buit interminable.

9 garlantes:

Mohawk { 12/5/09 23:17 }
Buenas Bullas!

La foto és de l'Alfanhui?, perquè abans no hi havien anelles i ara si!, ja, ja, ja... a veure si ara la des-restauraran!!!

Una qüestió, sense ànims de polemitzar, posats a restaurar, no és millor canviar-ho tot d'una passada?, perquè d'aquí uns anys s'hauran de restaurar el que no s'ha restaurat ara, no?

Igual les noves generacions ja no tenen ni la necessitat de restaurar, cada cop pugen més forts, però llavors també estaran canviant l'essència de la via, no?

Dubtes filosòfics per als quals encara no trobo resposta...

A tibar-li jefe!!
Bullarolas { 13/5/09 13:00 }
Ei Mohawk,

Sí, a totes les Rs vam trobar parabolts amb anelles..

És cert que caldrà anar canviant els burils a mesura que es vagin trencant, però pràcticament només s'han d'utilitzar burils en els trams d'artifo, fins i tot cal alguna plaqueta. No sé. A mi m'agrada fer servir lo vell, però aquí cadascú té les seves preferències. Tot i que no sé si hagués sortit en lliure al tercer llarg des d'un buril petat llaçat amb un cordino de 3 mm. descolorit... El parabol, claro está, ajuda!

Igual que si l'alliberes o la fas sense tocar les xapes, sí que canvies la filosofia de la primera, però només per a tu. Si algú hagués equipat l'A2 amb parabolts, perquè total en un llarg d'Ae 6 metres d'A2 no hi pinten res... Home aleshores si que canvies la filosofia de la primera per a tothom.. vulguin o no..

salut i tàpies i unes birres
Jordi_Brasil { 14/5/09 20:22 }
So pa contrariar!!!!!....., como intento aprender de "quien sabe mas que yo", os presento el siguiente Irrazocinio (con I): si a los inutiles para la escalada como yo, con yuyu al Vº se nos condena a asegurarnos con putos buriles aislados y solitarios, a los medios del 6b/c, impotentes para el 7º, tienen spits pero mas juntitos, los de arriba los reyes del 8º se han ganado el derecho de tener bolts y quimicos a cada metro......... es esta la moderna filosofia!!!.
Anònim { 16/5/09 00:50 }
Totalment d'acord amb el tram d'A2 que surt a la ressenya i que habitualment es fa en lliure... ingraduable!

No comparteixo la opinió d'en Jordi Brasil, i la trobo increible. No obstant no m'estranya, que ja coneixem a aquest paio d'altres webs eh!
Bullarolas { 16/5/09 13:51 }
Anònim,

Si és que en el fons a Montserrat tots ens acabem trobant amb els mateixos problemes... trams d'A2 ingraduables en lliure on no cal que portis res perquè es passa, xemeneies de 6b+ que a Montrebei potser les haguéssim graduat de 7a, totxos a St. Benet que formen el caràcter (a base de frustrar-te...;) i moltes altres històries.

Pazos, con lo de "irraciocinio" has dado en el clavo!
sílvia { 3/6/09 12:06 }
bentrobat blog, he llegit aquest post de xiripa tot cercant info sobre patriarques,

així comentes que el 3r llarg té un dels burins de progressió restaurats? la resta encara estan bé per passar en Ae però? caldrien invents caça-burins o amb una txapa ja es passa..

Bé moltes gràcies per compartir la info després de fer la via,i estic d'acord amb tu, el detall d'una restauració respectuosa (i progressiva per què no,mentre els burins estiguin bé) és una cosa a destacar i a valorar. Salut i bones escalades.
Bullarolas { 3/6/09 14:22 }
Sílvia,

En els trams d'Ae hi ha força parabolts, prou per no haver de patir gens. No fa falta cap antena i amb tres plaquetes recuperables el fas sense problemes.

Merci
Anònim { 5/6/09 20:21 }
La historia que jo recordo, en tres actes:
1/ A la primavera de 1981 varem trobar l’AGP a la vora de Sta. Cecilia. Només ens va recitar uns versos que deien algo així: “Alfanhui, alfanhui cantaba el alcaraván de los ojos amarillos...” com que ja ens coneixíem varem acabar sabent que tot això sortia d’un llibre que estava llegint en aquell moment.
A l’estiu varem tornar a coincidir a la Pierre D’Orthaz amb l’AGP. Desprès d’un sopar ens va explicar una historieta que li havia passat obrint una via als Patriarques.
Per posar burils, a vegades, un cop tenia el forat una mica fet si repenjava passant una bagueta per la broca i amb molt de comte descansava una mica sobre ella. Agosarat però si surt be, tot va be. El cas es que repenjat com estava la broca es va trencar i va caure uns metres. Va tornar a la posició amb una broca sencera i aquesta vegada o va aconseguir. Un cop ja havia salvat la pell i estan a punt de muntar la R va trobar a un pam al costat del lloc on havia trencat la broca un buril vell sense xapa.

2/ La vaig repetir el 1982, amb el Pato+Josep Macau, Albert Cucó+menda. Varem clavar un únic universal en tota la via, de ploms fins aquell dia 0.
A la ultima R hi havia un buril sense xapa clarament diferent.

3/ Un dia, anys desprès a Terradets, parlo amb l'Abortito Gran i m’explica que: ell mateix en els anys 70 un cop va rapelar des del cim fins que se li van acabar els quaranta metres de corda. Allà mateix va plantar un buril per penjar un pedal, poder refer-se i retirar-se ja que en aquell lloc no hi tenia res a fer. Tot sota l’efecte dels estimulants de totes las d’èpoques (pique, masculinitat, alcohol, ducados, etc. Desconec el percentatge i l’ordre dels components)

Crec que ja fa molts anys li vaig explicar això mateix a l’Antonio. No se si se’n recordarà.

dONN
Bullarolas { 7/11/10 21:36 }
Una història de puta mare... qualsevol cosa que fem a la paret deixa el seu rastre. Quants burins, espits o parabolts sense via hi ha desperdigats per la muntanya.. costa no trobar-se'n quan obres i fa la sensació que sempre ha passat algú abans per allà on no ho semblava.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...