Pots tornar-te boig buscant el burí o tirar milles: Trilogy als Plecs del Llibre

Un post de'n Cesc em fa córrer muntanya amunt a buscar aquestes escales rodones per les que grimpa la Trilogy o Aresta Integral dels Plecs: novament, un esperó increïble de traçat valent i amb les expansions tan justes que més valdrà no mirar avall mentre li tibes un metre rere l'altre amb poca cosa més que la corda ballant a l'aire sota els teus peus.


I és que Montserrat té això. Encara ara, la muntanya, no em deixa de sorprendre amb noves arestes a cada pas més atrevides. Rampes que des del peu estant, semblen fàcils, però que no ho són ni de bon tros. Aneu-hi. La Trilogy ha de ser inclosa en el recull de les millors vies del massís perquè és un tresor, almenys pel que fa a l'atreviment amb que sembla que va ser concebuda.


Els graus, la majoria dels cinquès, són colladets i el martell, després del segon llarg, ja el podem guardar al fons de la motxilla. Ens aniran bé quatre pitons plans, un joc de vés, un bong i els tascons per aquest A1 podridot; a més dels aliens i els camalots per a la resta de l'aresta.


Veureu que a la ressenya original, trobada al kpujo, he afegit algunes dades. Les fotografies complementen el post de la'ltre dia sobre escalada en solitari.



16 garlantes:

lete { 10/11/11 16:34 }
Escalada montserratina de la bona...Felicitats!!! Has posat a la ressenya tots el seguros que hi han a la via?
TRanki { 10/11/11 16:53 }
LA ressenya del Cesc especifica els seguros existents i com "pseudo"protegir-la.

Quan vaig fer aquesta via ( tant o més expo que la Arcarons, menys dura però menys protegida/ble) no ho vaig poder matisar, però ara, veient la ressenya i els metres, se m'acudeixen les conseqüències de una error...em dec fer vell.


Llargs de 30 i 40 mts amb un burí, amb reunions de tres burins...mmmmh.

UNa volada abans de caçar un buri, suposant que no sigui el 1er llarg o estem a suficient alçada, implica una "volada" ( estrany concepte en rampa) de entre 35 i 60 mts- es vola el triple que la separació del seguro, de promig.

L'impacte sobre la reunió ja el podeu anar calculant. Si és un factor 2 només cal imaginar la solidesa que han de tenir els burins per suportar-loi sense dissipadora i triangulats sense bloquejar.

En el cas de una volada "solitaris" com seria el cas, i no de factor 2, imaginem la tracció amunt sense un assegurador que amortigui la caiguda, i com es poden doblegar les "xapetes" de buril en aquest cas.

M'encanta aquesta escalada, m'encanta Montserrat i entenc el full adrenalític que suposa escalar una via així...igualment entenc que la moderna disponibilitat de materials que aleshores no teníem ( aliens i camalots), millora les oportunitats de assegurar-se ( suposo, i si els saps emplaçar i buscar el lloc).

Aleshores tant sols m'imagino què passaria en cas de petar qualsevol còdol.

Això pot passar-li a qualsevol, i és el mateix que ens pot passar en qualsvol aresta de muntanya, qualsevol llarg facil que fem "corrents" o qualasevol artifo en que descontrolem i sortim a "navegar" sense tenir en compte què ens pot aguantar...

I mola, però quan veig aquesta ressenya i penso amb les conseqüències de una accident com el de l'Aeri, reflexiono sobre si grau i ressenya, o les descripcions de les dificultats, fan honor al compromís TOTAL que significa afrontar aquestes escalades...

simplement.

Salut geffff!

NOTA: El llarg d'artifo només V+????????? A mi em va semblar un xic bastant més txungo...
TRanki { 10/11/11 16:53 }
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Cesc { 10/11/11 18:57 }
Molt bé Dani,tota una senyora aresta, oi?
Els dos ultims llargs no els vem empalmar per si de cas no ens escoltàvem i tindre que cridar com energumens.
Parce { 10/11/11 21:09 }
Felicitat per la via, Bullarolas.

Sento haver-t'he espatllat la solitària amb els meus esbufecs des del Montgròs, vam intentar ser el màxim de silenciosos posible.

Cuidat.

Parce
Bullarolas { 10/11/11 23:44 }
Parce, Tot el contrari! la vostra va ser una, com se sol dir, inestimable companyia. Gràcies!

Lete, he afegit totes les assegurances existents a la ressenya. Al final del quart llarg original hi ha tres burins de quan el Picazo va obrir la seva via al Plec Inferior i un espit de ves a saber quan.

Cesc, Una senyora aresta sí senyor!) I la veritat és que m'hi vas convidar amb el post de l'altre dia... Amb la Manfred no crec que la cosa vagi igual... quina feinada!!

Tranki, perdona'm per aquell V+ mal posat... és el que em va semblar la primera sortida a caçar el segon burí del llarg, quan ja se m'havien acabat els 5 pitons que duia (gran batallita!).. els primers metres del llarg són un A1 punyetero..

La resta, tot és mental i amb tant poques assegurances ningú hi anirà sense tenir el 6a dominat. A la via, senzillament no has de caure. L'experiència... hauria de servir per això no !)

Seria diferent, i perdona'm la grolleria, si es reequipés la Trilogy amb parabolts inox del 12 i reunions rapelables... Potser hi començaria a anar gent sense experiència i potser aleshores hi hauria algun desastre.

Una abraçada a tots..

Salut i integrals pirates
TRanki { 13/11/11 12:36 }
Hey Bullas...en cap moment desmereixo ni la via ni la ascenció eh? Però ahir reflexionava sobre la realitat que molts cops deixem de banda, per suavitzar suposo els nstyres propis pensaments. I de vegades llegir-nos ens fa oblidar-la i tenir poc en compte el risc real quan s'escalen vies.

a reflexió anav amés en la direcció de recordar alguna anada d'ollaq ue havia fet en aqueslls dies, sense tenir massa en compte fets "mecanics" i "fisics" com el que comento...simplement escalant a muerte....


Res tu, no problem...a tatxar el que es pugui i a gaudir de la vida bows!!!

LA tirada de l'artifo la vaig mig fer de segon, anava pel VIº complicat,tot iq ue no es va alliberar ni encadenar...

saluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut
TRanki { 13/11/11 12:36 }
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim { 13/11/11 22:18 }
De primer, amb la roca xunga, fa molts anys, pitonant un xic al inici del segon llarg...6c/7a i la resta a gaudir.

Molt bona via. Com a sortida de la Picazo del Petit Plec també és un 10. Llaçant 2 llargs fins al cim (60 metres de cine).

Sí que ens podem pelar si caiem en algun punt però....haver pedido susto!

Veient aquestes piades...si algú, ara la vol reequipar, a mi em semblaria xapó i deixar pitonat per fer en lliure també pot estar bé però NO AFEGIU MÉS PECES! La via aquesta es mereix un gran respecte (com totes o més).

A disfrutar-la.
M.Blanco
paca { 14/11/11 03:48 }
m.blanco:...encara recordo com navegaves per allà....
Cesc { 14/11/11 11:35 }
Miquel, no donis idees, que després el personal se li envà l’olla.
Bullarolas { 14/11/11 12:03 }
Per restaurar la Trilogy només calen 8 parabolts per als llargs (un per a la reunió intermitja del tercer llarg) i 7 per a la resta de reunions. No compto els burins de la Picazo que "trepitja" els últims metres del tercer llarg (empalmat).

No sé si és donar massa idees...

Tranki, estava entès perfectament d'entrada. No és una via animal tipus tradicional actual, però se les porta. Merci

Salut i punch
Cesc { 15/11/11 10:02 }
Bullas, tu, jo i molta mes gent, tenim clar que es renovar les vies però hi ha un col•lectiu “increixendo” que no ho tenen clar.
El teu darrer post parla d’això i el meu últim fa referència a una via ja oberta, per ser reoberta de nou i sobreequipada sense criteri n’hi respecte amb la subnormalitat de pintar la roca i xapes de color Blau.
Lo de donar idees venia per aquí.

Salut.
Anònim { 15/11/11 23:29 }
Hola! Puc afegir unes observacions a les fotos? ...per la R0 escanyar un arbre amb una alondra no es lo optim, millor amb la mateixa baga plana, agafada en doble per un mosqueto. En quan a la reuniò, veient el estat del seguros, penso que lo optim es fer un equalatte (potser de 3 braços). Per descomptat amb mosquetos de seguretat.
Espero no semblar repelent, nomes es una observació personal. De fet, segueixo el teu blog sobint, i les bones aportacions que fas per el reste d´escaladors catalans. Gracies!
Salut i Muntanya!
Anònim { 15/11/11 23:36 }
ah!...me descuidat de dir que tambè estaria be un disipador per la Rn!jijiji

Salut i Muntanya
Bullarolas { 17/11/11 22:09 }
Buenas Rejondo,

No problem. En el post anterior, el de les solitàries, queda clar que aquí cadascú té els seus invents i les seves preferències..

Sobre el nus de la corda directament a l'arbre, és el reenviament, només per seguretat, perquè el nus principal tiba de la baga groga (el de l'arbre, és un nus redundant que m'ha donat per fer últimament, per si peta la baga, no sé...)

I la segona reunió, la de la foto, era només de dos burins. Hi vaig afegir un pitó, res de l'altre món; però com que el llarg següent és tan difícil de protegir, doncs tampoc paga massa la pena perdre-hi el temps, no?)

De vegades són gustos/preferències personals. Jo vaig a l'antiga. Res de mosquetons de seguretat a les R, només en un dels seguros (el millor) i en el punt central del triangle.

Salut i prou pluges!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...