Colomers, Punta Innominata, Gota Malaia


Circ de Colomers, Punta Innominata, 2.801 mts., cara Nord
via Gota Malaia, 350 mts. MD

Primera ascensió: el 26 i 27 de juliol per Dani Brugarolas.

Material: friends, microfriends, tascons i vagues llargues.

Base: El poble de Salardú agafant la carretera que porta cap als Banys de Tredós i des d’allà per la pista que porta al refugi de Colomers. Per remuntar la pista hi ha l’opció d’agafar un taxi amb un preu de 4€ per persona.

Aproximació: Pel camí que porta cap al refugi de Colomers, just abans de creuar la presa que tanca el estany Major de Colomers, prenem el GR en direcció al Port de Ratera. Després de mitja hora de camí, al final de l’estany Obago, quan el GR creua el riu, remuntem el corriol que ens durà cap als estanys de Ratera. Després d’una hora de pujada i seguint les fites ja comencem a veure la paret, a la qual arribarem vorejant l’estany pel seu costat dret (2 hores i mitja en total).

Nota: en funció de l’època ens podem trobar una congesta de neu més o menys alta que a primera hora del matí pot estar molt gelada. Si també hi ha una congesta a la feixa intermitja que presenta la paret ens trobarem alguns trams de la via mullats, d’aquí el nom triat en la primera ascensió.

L’escalada: Ataquem la gran placa de la Innominata sota la vertical del diedre que anem a caçar superant un petit sostre fàcil (IV, 1 pitó i 1 pont de roca per entre 20 i 30 metres d’escalada en funció del gruix de la neu). Muntem la primera reunió en una terrassa (1 pitó) i ataquem el diedre sense gaire complicacions (IV-IV+, 1 pitó) fins a una lleixa inclinada on muntem reunió (2 espits, 40 metres). Continuem pel diedre que abandonem de seguida, aprofitant una fissura vertical que ens permet entrar en un gran diedre a mà dreta (IV+).

Superem aquest diedre fàcil (III, IV, 1 pitó) i muntem reunió en una repisa (1 pitó, 45 metres) sota un extraplom que ens barra el pas. Superem el ressalt per una xemeneia molt difícil (V+, 1 pitó). Després d’una quinzena de metres assolim la gran feixa intermitja. Podem muntar-hi reunió, tot i que és millor escalar un gran bloc adosat a la paret i fer la reunió en una lleixa uns metres per sobre (1 espit a la R, per un total de 50 metres). Continuem pel diedre superant un ressalt difícil però molt curt (V).

Seguidament sortim del diedre per evitar un tram desplomat, cap a l’esquerra fins al fil de l’esperó on trobem 1 pitó (IV+). Tornem cap al diedre on muntem reunió, ja per sobre del desplom (1 pitó, 40 metres). Escalem uns metres de xemeneia fàcil i superem un diedre més obert (IV+, 1 pitó) fins a unes lleixes on muntem reunió (1 pitó, 50 metres).

Des d’aquí podem escapar-nos cap a l’esquerra per un diedre fàcil fins a la cresta (III) o bé continuar per la via original abordant una placa tallada per dues fissures perfectes, obliqües a la dreta (V) que ens porten cap a un final apoteòsic. Un cop superada la placa només ens resten uns metres d’afilada cresta (IV). En total, un últim llarg de 60 metres que ens deixa pràcticament al cim.

Descens: Des de la punta Oest de la Innominata descendim els escassos metres que ens separen de la bretxa. Remuntem el cim principal i crestegem cap a l’Est baixant lleugerament per ananr a trobar la bretxa que conforma el Portal de Colomers. Des del collet baixem la tartera seguint les nombroses fites fins a l’estany, on agafem el camí d’aproximació (3 hores fins al pàrquing dels Banys de Tredós).

1 garlantes:

nil { 4/9/13 01:19 }
Hola!!
Pol Rodriguez i Nil Alcubilla hem fet la que creiem que és la segona repetició a la Gota Malaia el dia 1.9.2013 i ens ha agradat molt, gràcies per aquesta gran via!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...