Essències XV: Quintos ochenteros o de com fer-s-ho per tocar els ous al personal o per arrencar-los un somriure de pura satisfacció.

El Montgròs, Estrella Polar, ED-, A1, 250 mts.

Miro i remiro un vídeo que no té desperdici d'un parell de bous escalant el primer llarg de la innovadora "Ke no nos falte" a la cara oest de la Vespa, al cor més secret de les Agulles. La via ha quedat entre el 6a i el 6b, però tal i com comenten abans de l'escalada els seus protagonistes:

-Però perquè dieu que és 6a? Li diu el que l'assegura. - No sé perquè diuen que és 6a, però buenu... Somriu l'altre.

M'aturo i recordo una escalada que vam abordar poc abans de les festes de Nadal a la mole del Montgròs (molt més fàcil i assegurada, res a veure amb aquesta meravella de l'evolució que és l'escalada tradicional montserratina). La vam disfrutar moltíssim, l'Estrella Polar. Burins de tant en tant, algun friend, algun pont de roca i algun merlet, roca excel·lent, lliure assequible... Però el grau... el que fallava era el grau de la ressenya: un cinquè superior i uns cinquès estratosfèrics (per dir-ho suaument).

I les preguntes obligades arribats a aquest punt són: Per què sovint es graduen les vies a la baixa? Per falsa modèstia? Per què s'ha fet sempre? Per tocar els ous al personal? Per què dóna caché? Per què els rotpunkts "reals" els podem comptar amb els dits d'una mà? Per què és realment difícil després de la primera (és dificilíssim) encertar el grau d'una via? O és per què en realitat el que més xana és pillar com un cabró quan repeteixes, agafat amb les puntes dels ditets, amb les ungles i amb les dents al cinquè sup. de torn perquè així te'n recordes de les mares dels que van obrir la via? Molt punky, tot plegat. Vaja, el que ens agrada, no?

L'entrellat el resolem amb el company entre riures. "Són quintos ochenteros, nen, dels que mola col·leccionar i recomanar als amiguetes. La movida, bou, que va fer molt mal, a Madrid i a Ca la Montse.

Definitivament, és que costa rodar per la vida i continuar acostumat als burins i a aquest canto conglomerat tan diminutament inflapilotes. La resta són a Rodellar o a la Panxa, tibant-li.

6 garlantes:

Mohawk { 22/2/10 14:28 }
Osti!, li tinc moltes ganes a aquesta via, però em feia por no tenir cap referència (bé, si del M. Blanco, però aquesta no és fiable...).

S'ha d'apretar molt o més ben dit, s'ha d'apretar molt amb el burí lluny?

Merci per la info i la motivació, Dani!

A tibar-li!
TR { 22/2/10 15:14 }
hahaha...

Vols dir a la PANXA DEL BISBE bow?

salut i a pillar.

Et recomano AGÄCHATE QUE TE HAN VISTO...el ll1 estava amb buril si marcava V inf....ara esta de 6a, crce que té bolts...ideal per als niñatos del Guinardó, quan teníem 15 anyets ianavem amb cletes...

UNa altra de DINVERTIDA era la NECRONOMICON. El ll3 estava de Vº conceptual i amb burils...el darrer cotsava de xapar i si de cas te'l saltaves....inhumano.

No bera per malabava, es que fins que no va aparèixer el ROTPUNKT es graduava en lliure obligat ( cintaquetepillo i fifi a sac)...i el VIº era LO MÁ...per tant era dificil obrir VI o VI+...

He vist V+'s que han passat a 6b en un plis plas...

I KE DURE...
karles { 22/2/10 22:39 }
...en Galvez mai graduava les seves vies per damunt del V+, i així em va anar a la Villaverde: vol de 14m al pas de la charter (al segón intent em va sortir, pero). de fet a l'inici dels 80, el límit de dificultat era el VIè, pel que tot el que s'obría, fos com fos de dificil, tenìa d'esser V+.
karles
Fetpols { 23/2/10 18:30 }
Ep Mohawk, recordo un pas cap al final del segon llarg que s'havia d'apretar bastant amb el seguro força lluny. Em sembla que és just on marca el 2n V+ de la ressenya. Per mi és el pas clau de la ruta.
Bullarolas { 24/2/10 09:43 }
Mohawk,
El Fetpols l'encerta´: els últims metres del segon llarg són d'apretar i lluny del burí, tot i que sota la balmeta pots posar un camalot del 3 bastant bo. De fet, aquest tram estava graduat originalment de 5è i això és el que va motivar el post!

El primer llarg també demana un esforç mental considerable, sempre i quan no vagis cap a la canal a cintar alguna sabina.

Necronomicón... cinquè conceptual... m'agrada el concepte de cinquè conceptual... brillant!! Filosofia pura, la filosofia del "jódete y aprieta!!!

Festoon,
Els 5+ del Gálvez són terrorífics perquè les seves vies ho són pràcticament en tots els seus aspectes (búscate la vida y si no, muere!!

Conclusió: Què preferiries que els que repeteixen una via pensin:

1.- "Oh que collonut aquest 6b, es fa prou bé i a vista, tirant a sobrecotat, no?

2.- Hòstia, quina putada, li fot de debò... quin martiri, joder vaya vaya con el V+... aquesta via és de les dures...

...
mimika { 4/4/10 13:54 }
Jaja!! a mi me hace mas grácia cuando voy con mi felicidad a una aresta brucs alla por frares y toca xapar dos buriles en 50 metros..Porque no la dejan a pelo? total si es lo mismo,si te caes te destrozas aun que sea tercerillo y cuarto..El otro dia estube en el ditet y pete la laja de abajo alli cabia el dos de muerte y claro toco excursioncita hasta el buril que esta a tomar por culo del suelo,con eso recalco que las cosas cambian y claro si los colegas antiguos se pegaban esos largazos como no van a poner quinto a casi todo,me hago tres o cuatro movimientos de la parra y me cojo a la cinta pues eso quintos..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...