Puto canto, cabrón!

Que l’escalada evoluciona és una realitat. Però cadascú assumeix el que vol.

Per a uns la seguretat és un dret que s’ha d’imposar a base d’aplicar-lo a totes les escalades susceptibles de ser això: escalades. Vull dir que de vegades, quan els llegeixes o hi parles, fa la sensació que et diguin: “qualsevol via que et puguis plantejar repetir hauria de ser segura, perquè l’escalada és un esport i pendre-hi mal no té sentit”. Aquesta, mal que nos pese, és una possible evolució. Existeix.

Però també existeixen altres formes d'evolució i l’escalada tradicional, la clean climb de tota la vida, és, des del meu punt de vista, la més puntera i la més prometedora. És evolució perquè apuja el llistó de l’exigència, característica històricament lligada a aquest esport de risc. També proposa canvis a nivell de l'ús dels materials i aposta per l’autoprotecció a base de tota mena de "cacharritus". Això sí, sempre que sigui possible, de quita y pon. I finalment, porta el lliure una miqueta més enllà, sense lligar-lo de mans i peus sota la premissa de la seguretat.

Suposo que molts ja haureu vist el vídeo del compi Jordi Esteve. Fa un parell o tres de dijous el presentava, entre d’altres històries, en Gerber Cucurell durant una conferència a la Panxa Bou, a Sabadell. Les fotos les he pispades (I’m so sorry bows) i si cliqueu l’enllaç podreu veure un dels hostions de l’any i sentir la sèrie de renecs que donen títol al post d’avui.

Quan te n’enteres que la caiguda l’ha aturada un friend del 0,5 emplaçat en un còdol de quarç t’animes. Et mires el melic i et dius a tu mateix que ja hi ha una nova generació de kauks que li apreta de valent; que aquesta tendència és radical en el sentit que va a l'arrel de les coses; que l’escalada és exposada i que, per sort, no tots els dies t’has d’empassar una ració de seguretat a base de parabolts del 10. Et mires el melic i recordes que a molts els encanta acusar-te de talibà i aleshores és quan agafaries el ditxós friend del 0,5 i començaries a ventar-li a tort i a dret, a veure si aguanta.

****

Xesca's on the road

L'Associació Xarxa d'escaladors de Catalunya s'ha constituït, finalment, de forma oficial / legal. Era una necessitat primorosa, ja que el sistema no compta amb tu si tu no t'hi adaptes i prou proves tenim que les administracions tiraran pel dret si no accedim a sentar-nos a les cadires de les seves reunions.

Les coses són així i ningú no ho va posar en dubte en la reunió que van mantenir una colla de xalats diumenge passat .

Ben aviat es couran més i noves notícies al respecte i tothom qui hi vulgui participar trobarà les portes de la Xesca obertes de bat a bat. Tingueu paciència que arrencar motors vol el seu temps.

5 garlantes:

susi { 19/12/08 07:48 }
no savia que eres tu!! jejjejejeje em vaig sentar al teu canto l'altre dia mentre escoltavem a uns quants malalts de les parets.

una abraçada.! ara em passejare pel teu blog.
Ferran Guerrero { 19/12/08 08:30 }
Molt bo el post, a mi es un tema que m'interessa bastant el de l'escalada tradicional, amb algune vies que he fet en solo, arribas a aquest compromis, ara solament hem falta enganyar algun malalt que t'aseguri, amb el solo te la fots tu sol, ara quant parlem d'escalada tradicional mja hi ha molta gent que no vol ni venir a "assegurar-te".

Aupa amb la Xesca.
Marieta { 19/12/08 09:08 }
i què es va dir al parlament?!? ;)
TRanki { 19/12/08 13:58 }
Hey Bow!

Per sortm, encara que molts no ho entenguin, l'escalada és LLIURE.

Flipant l'article de l'ESCRUELA al DESNIVEL...com li han publicat? Es carreguen en una pàgina 120 anys de evolució de l'alpinisme per convertir-ho tot en un esport rotllo petanca..perdó...encara més regulat encara...

res bow,q ue flipo..i mira que passo de TRADICIONS i tal..però això és una opció PERSONAL, no que s'hagi de imposar en contra o a favor...cada cosa té un moment, i cada moment un sentit...

PER ECRT BOW...si t'nteressa DEMA anar a fer mal per allà dalt aquesta zona del vidiu ( esportiva of course), jo estic buscant FANATIC FRIEND per pujar-hi...rotllo Mcannajura, vies curtes i explossives on apendre bé que la gravetat és difosa i que la ment i el cos van més enllà delq ue ens creiem...

mnotivante a toppppe...

Ja diràs...si tens el telèfon fes un toke plis....l'altra opcióq ue tinc és MARGALEF i..la veritat es que em tira més STBENET....
Bullarolas { 25/12/08 12:54 }
Qué hay de nuevo amigos?

Susi, Jo també m'havia paseja pel teu bloc i després tampoic sabia que eres tu... cosas de la intenné... i "malalts de les parets" és poc... ;)

Ferran, Compromís i cagarel·la van lligats amb dues cordes de 8 mm. cap assegurança en 12 metres i tot plegat, des d'una reunió absolutament precària...

Marieta, En el Plè de la setmana passada, res de res. Suposo que ens vam confondre de dates. Ja miraré d'enterar-me'n.

Jooooder Pasq! No he tingut l'oportunitat de llegir a l'amic Escruela. La cosa seria per ruboritzar-se, si no és que és més que real. M'agradarà llegir-lo. Desnivel... no sé. Potser és que és tan friqui que han pensat que així vendrien més números... o potser és que la teoria Escruela agrada als responsables polítics de tot el cotarro...

Però, bow, l'escalada és lliure i els escaladors també ;)

Com has vist, he estat ocupadillo amb els nens aquesta setmana. Res de tàpies.

Una abraçada
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...