Núvols de roca



El Dumbo és especial per la seva increïble roca, merlets i forats fantàstics que ens acompanyen a cada pas, i és per això que sempre en sentireu a parlar molt bé per part dels més addictes a les Agulles... Que encara hi són i són uns quants...

Totes les vies que solquen la paret Est d'aquesta roca abocada a la Canal Ampla són una delícia, dibuixada durant els 80 amb el bo i millor de l'escalada clàssica, a la caça dels passos més lògics, i dels inicis dfe l'esportiva de dificultat, atrevint-se amb els desploms i les preses més impossibles.

Al lloro amb l'essència d'avui: una vieta de no res, l'Esperó dels núvols, escalada l'any 81 o el 85 segons les resses per en Jordi Verdaguer i en Mika Duran. La via es va obrir amb alguns passos aïllats d'Ae i va ser durant la segona a càrrec de'n Luichy i el Niño que es va graduar de 5+. La resta, la van deixar de IV-IV+. Eren altres temps... Busqueu les set diferències entre la ressenya original i a l'actualitzada, que hi són. Afegir que en aquell temps la via s'escalava només amb alguna xapa recuperable i cagues per a merlets. Actualment, amb els inventillos de què disposem, la podrem deixar una mica més arrecladeta.


Tot plegat, amanit amb trams de fins a una quinzena de metres sense res més que quatre còdols i algun forat per assegurar-vos. Això sí, es tracta d'una delícia pròpia de sibarites montserratins (que ens consta que n'hi ha uns quants i que el club no deixa de créixer).

Si em permeten ses senyories entrar en el camp de les batalletes, els explicaré que la via, ha estat restaurada d'una forma curiosa. La feina s'ha fet amb xapes Ca la Montse i expansius del 8, totinoxidable. S'ha substituït peça per peça i s'ha afegit una sola xapa més grossa per reunió, perquè les R ja havien quedat reforçades amb espits després de la primera ascensió de La mente en blanco. El curro s'ha fet després d'escalar cada llarg assegurant-se a les peces velles.... tatxin-me de romàntic... però, qui es pot resistir a fer una última ascensió aprofitant les peces originals d'una via, abans de canviar-les per material inoxidable?


** Les fotos i les ressenyes amb la cortesia del kpujo i els puretas.

12 garlantes:

Albert { 21/2/13 15:05 }
Desenganya't Dani. Per cada nou Sibarita Montserratí hi ha 10 nous membres del club "Volem parabolts cada 2 metres (com a màxim)". Tenen taladros, temps lliure i es dediquen a comptabilitzar les vies que no es fan. Suposo que tenen un pressupost de varis milions d'euros i centenars de webcams repartides per tot Montserrat. A part que saben localitzar les 2000 i picu vies, això és el que em sorprèn més. I això que sembla que no tinguin ni puta idea de la maniobra. En fi, les aparences enganyen.
L'escalada clàssica va quedant arraconada com queden arraconats els animals en perill d'extinció, amagant-se a les parts més aïllades de la muntanya.
Potser avui m'he aixecat amb una vena passimista...
Bullarolas { 22/2/13 09:54 }
Albert,
Penso que no hi ha descans a l'hora d'explicar a la gent que comença què és això d'escalar. Explicar que hi ha diferents maneres de veure-ho i que la seguretat no ho és tot, a banda que la seguretat absoluta no existeix i que per molta xapa que posem no deixarà d'haver-hi accidents.

en Girbén { 22/2/13 09:59 }
Sobre les discrepàncies entre les ressenyes (la d'aquesta i la de tantes d'altres), se m'acut que la pertinaç erosió actua d'una manera discriminada. És a dir: polint amb urgència els cantells d'alguns panys selectes.
De no ser així no hi ha qui ho entengui.
en Girbén { 22/2/13 10:40 }
Perllongant la discussió de l'entrada anterior, el meu parer és que la cosa (la plaga de la trepanació absoluta) no prové tant d'un -fins a un cert punt- justificable desig de seguretat com d'una molt més bastarda associació entre competència i velocitat. De no ser així, de no replicar el pervers model social dels guanys fàcils, no s'entén que hi hagi qui expliqui com si res la seva matinal a Vilanova: "amb temps suficient per ser a casa a l'hora de dinar".
Tot i que s'hagi perdut la tradició d'entendre la muntanya com un sistema de pràctiques intercomunicades, de vasos comunicants, val la pena fixar-se en l'expansió imparable de la moda del Trailrunning (de la que en disposem del seu Messi). Igual que carregat amb una motxilla per a tres dies no hi ha manera de fer 1000 metres de desnivell en menys d'una hora, tampoc es fa la mateixa via amb un arnés amb tot l'assortiment d'estris imprescindibles. Uns estris que, no només cal saber usar correctament, sinó que exigeixen la paciència d'aturar-se a fer-ho.
Insisteixo: sense atendre el factor competència/velocitat (i la desvinculació del medi natural que comporta) és fa difícil el bon judici de l'agressiva i banalitzadora tendència que ha fet -i farà- tant de forat (i mai millor dit).
Albert { 22/2/13 11:35 }
Molt interessant Girbén. Però una cosa és afrontar l'escalada amb una determinada mentalitat (en aquest cas anar ràpid) i l'altra és transformar les vies per a poder-les escalar ràpid amb el meu nivell. La primera opció pot ser discutible però és una desició personal, la segona ens efecta a tots.
Jaumegrimp { 22/2/13 19:58 }
Respecte a la diferència amb el grau de les dues ressenyes penso que en vies com aquesta, poc freqüentada, la roca poc s'haurà espatllat, potser algun canto ha petat, però m'inclino a pensar mes en que el tema dels graus l'any 81 era molt diferent a com l'entenem ara, aleshores graduar per sobre del V superior es mirava molt...
Gràcies per la restauració de la via!
i no defalleixis educant-nos, personalment era dels que no podia passar sense un bolt aprop i he anat aprenent a escalar i a no dependre tan de les assegurances...
Albert, ànims que n'anirem aprenent, no et desanimis.
en Girbén { 23/2/13 10:01 }
Imaginem aquesta presentació si enlloc de "Food" hi posés CLIMB:

SLOW FOOD es una asociación eco gastronómica sin ánimo de lucro financiada por sus miembros.

Se fundó en 1989 para contrarrestar la fast food y la fast life, impedir la desaparición de las tradiciones gastronómicas locales y combatir la falta de interés general por la nutrición, por los orígenes, los sabores y las consecuencias de nuestras elecciones alimentarias.

Hoy, con más de 100.000 miembros en todo el mundo, fomentamos una nueva lógica de producción alimentaria, desarrollamos programas de educación alimentaria y actuamos a favor de la biodiversidad.


No és una idea raonable i necessària?
Kop de Gas { 28/2/13 10:00 }
Molt bona aquesta Girbén... Efectivament, caldrà mirar-se amb més "lentitud" això d'escalar parets. Perquè voler-ho fer fàcil i ràpid no té perquè caçar amb voler-ho païr bé, més aviat al contrari: el fast climb és de difícil digestió tant pels que el practiquen com pels que veiem com es practica.

Gràcies Jaumegrimp. De vegades sembla que lluitem contra els molins de vent del Quixot i mai més lluny de la realitat. Com una gota malaia, anem fent forat intentant transmetre que el que diem no és per fer la punyeta si no per mirar de transmetre una manera d'entendre i de viure la muntanya.

Salut i metres

bullarolins
Albert { 28/2/13 20:57 }
Això de "no fast climbing" donarà ales al personal que es dedica a fer records de permanència en paret.

Per cert, no sabia que veure una cordada escalar ràpid et complicava les digestions. Mai havia pensat que això podia afectar a algú...
en Girbén { 5/3/13 14:18 }
Més que una crítica específica a la velocitat escalatòria (pobre de tu si tens 1000 m per davant i no t'afanyes), amb la transposició del concepte "SLOW" pretenia reflectir uns aspectes perifèrics: respecte de les tradicions locals, interès per la història i el medi amb la cura que se'n deriva, atenció per la biodiversitat d'estils..., en definitiva el que entenem per cultura.

Recordo un amic alemany que ens va cuinar el plat típic del port de la seva ciutat, d'Hamburg... Puc assegurar que s'hi va passar una bona estona abans d'enllestir unes hamburgueses de somni que res tenien de fast food.
Anònim { 6/3/13 11:13 }
És una bona reflexió. La velocitat en "grandes courses" és una virtut, també en escalades més d'estar per casa però igualment tècniques o "difícils". Però la velocitat i la pressa a l'hora de gaudir, tan pròpia dels temps que vivim, i tan artificial, fan que ens perdem, de vegades, el millor de la muntanya (sovint em compto entre els que s'ho reden)... Un bivac a Montserrat, en alguna bauma, o simplement al regufi de Sant Benet o de Sant Antoni o de Sant Salvador..

bullins
Dalton's { 25/8/13 19:10 }
D'aquesta via només recordo com em va costar allunyar-me de la última xapa... 5 o 6 intents segur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...